Przez tysiące lat istnienia jedyną obroną koni była nieustanna świadomość otoczenia oraz wykrywanie drapieżników i zagrożeń na tyle wcześnie, aby mogły uciec w bezpieczne miejsce.
Aby przetrwać w świecie pełnym niebezpieczeństw nauczyły się wykorzystywać język ciała do komunikacji z innymi osobnikami w stadzie, a ich zmysły wyostrzyły się, żeby jak najbardziej zwiększyć ich szanse na przeżycie.
Wzrok, węch, smak, słuch i dotyk - ciągłe doskonalenie tych pięciu zmysłów odegrało kluczową rolę w pomyślnej ewolucji i przetrwaniu gatunku.
Niejednokrotnie, gdy w naszym mniemaniu koń zachowuje się dziwnie, nieadekwatnie do sytuacji, płochliwie jest to spowodowane tym, że jest on świadomy dodatkowego czynnika w środowisku, którego człowiek nawet nie jest w stanie zaobserwować.
Wiedza na temat różnic w doświadczaniu świata istniejąca pomiędzy końmi a ludźmi może wpłynąć na lepsze poznanie i zrozumienie zwierzęcia, a tym samym bardziej satysfakcjonującą współpracę oraz pogłębienie więzi emocjonalnej.
Wzrok:
- Oczy koni, tak samo jak u innych zwierząt roślinożernych żyjących na otwartych przestrzeniach i narażonych na atak drapieżników, ustawione są bocznie. Dzięki temu ich pole widzenia wynosi prawie 360 stopni, a tym samym jest znacznie większe, niż w przypadku człowieka i pozwala na panoramiczny obraz świata.
- Obszar około 90-120 cm bezpośrednio przed koniem i za jego głową to tzw.: "martwe pola" - obszary, których nie jest w stanie dostrzec. W pewnym momencie pokonywania przeszkody wchodzi ona w obszar całkowicie niewidoczny dla konia, dlatego jej bezpieczne pokonanie niejednokrotnie uzależnione jest od zaufania zwierzęcia do człowieka. Nieodpowiednie zachowanie jeźdźca skutkujące niepewnością konia może doprowadzić między innymi do jego zatrzymania w celu uniknięcia przeszkody.
- Bardzo duże siatkówki oczu oraz tzw.: smuga wzrokowa - obszar o największej gęstości komórek nerwowych odbierających informacje wizualne, a tym samym odpowiedzialny za najostrzejszy wzrok sprawiają, że koń ma doskonałe widzenie peryferyjne (obwodowe) stanowiące genetycznie zaprogramowany mechanizm przetrwania. Obiekty wchodzące w ten obszar są bardzo ostrymi, wyraźnymi obrazami a taki sposób widzenia umożliwia nieustanne monitorowanie otoczenia w celu poszukiwania zagrożenia. Ponadto widzenie obwodowe oraz wiele wyspecjalizowanych receptorów na siatkówce pozwala koniom bez problemu wychwytywać ruchy, które dla człowieka są niewielkie, ledwo dostrzegalne, a wierzchowca stawiają w stanie gotowości do natychmiastowej ucieczki.
- Konie posiadają zdolność widzenia jednoocznego (monokularnego) powodującego, że obszar w polu widzenia prawego oka jest postrzegany i przetwarzany przez mózg oddzielnie od obszaru w polu widzenia lewego oka. Efektem ubocznym tej zdolności jest postrzeganie znanych obiektów tak, jakby widziane były po raz pierwszy.
- Poza widzeniem jednoocznym konie posiadają umiejętność jednoczesnego skoncentrowania oczu na danym punkcie lub obiekcie w widzeniu obuocznym (binokularnym), które ponadto pozwala na postrzeganie głębi. W celu wykorzystania widzenia obuocznego na obiekcie znajdującym się bliżej ziemi koń spuszcza głowę, lekko wyginając szyję.
- Soczewki konia są zacznie mniej elastyczne niż ludzkie, a jego mięśnie rzęskowe przystosowane do wykonywania bardzo małej ilości powolnych korekt, przez co nie są zdolne świadomie podejmować szybkich decyzji wizualnych. Z tego względu konie bardzo często najpierw oddalają się na bezpieczną odległość a dopiero później dokonują oceny sytuacji i potencjalnego zagrożenia.
- Swobodne podnoszenie, opuszczanie lub przesunięcie głowy przez konia jest naturalnym sposobem regulacji odległości i kąta widzenia, aż do momentu, gdy obraz skupi się na odpowiedniej części siatkówki a dokładniej w obszarze smugi wzrokowej.
- Koń posiada największą gałkę oczną ze wszystkich ssaków lądowych, a także ma odpowiednio większą siatkówkę, co wpływa na to, że każdy postrzegany przez niego obiekt z bliska jest o 50 % większy, niż ten widziany przez człowieka.
- Obecność pręcików i czopków w oku konia pozwala mu na wykrywanie niektórych kolorów (przede wszystkim żółtego, zielonego, niebieskiego), choć nie są one tak wyraziste i żywe jak te odbierane przez człowieka. Wynika to z odbioru dwóch z trzech widzialnych długości fal w spektrum światła, co porównywalne jest do widzenia niektórych osób słabowidzących. Według naukowców percepcja kolorów u konia umożliwia mu znalezienie pożywienia ( na przykład połączenie żółtego i zielonego to kolor soczystej trawy, natomiast żółtego, zielonego i niebieskiego-koniczyny albo lucerny). Zakłada się również, ze względu na to, że większość drapieżników ma kolor brązowy a konie nie wykorzystują jaskrawych barw w celach reprodukcyjnych prawdopodobnie nie rozróżniają one koloru czerwonego (postrzegają go jako brązowawy lub szary), bowiem nie jest on niezbędny do przetrwania.
- Gałka oczna konia posiada więcej struktur wrażliwych na światło (na przykład tapetum lucidum - błonę znajdującą się z tyłu oka, której funkcja polega na odbijaniu światła i wspomaganiu widzenia nocnego), dzięki czemu konie stosunkowo dobrze orientują się w terenie, gdy jest ciemno.
- Oczy konia potrzebują więcej czasu niż ludzkie na dostosowanie się do nagłych zmian poziomu światła. Z tego względu niektóre konie wahają się przed wejściem do zacienionej stajni lub przyczepy po pobycie w nasłonecznionym terenie.
- Po wyrazie oczu konia można rozpoznać jego nastrój.
Słuch
- Słuch u koni spełnia trzy podstawowe funkcje: wykrywanie dźwięku, określenie jego lokalizacji oraz dostarczenie do mózgu informacji sensorycznych w celu rozpoznania danego dźwięku.
- Konie słyszą dźwięki o niskiej i bardzo wysokiej częstotliwości, w zakresie od 14 Hz do 33 500 Hz z czego największa czułość mieści się w przedziale od 1000 do 16 000 herców. Dla porównania zakres dla człowieka wynosi od 20 Hz do 20 000 Hz.
- Dzięki pracy dziesięciu (według innych źródeł szesnastu) mięśni konie potrafią kierować każde ucho niezależnie o 180 stopni oraz nakierować je na określony obszar bez konieczności odwracania głowy. Ta unikalna cecha anatomiczna umożliwia koncentrację na kierunku, z którego dochodzi dźwięk, wyizolowanie go, aby w razie konieczności podjąć ucieczkę w przeciwną stronę.
- Uważa się, że konie mogą słyszeć dźwięki, których źródło zlokalizowane jest w odległości do 4400 metrów.
- Szczególny kształt muszli słuchowej konia umożliwia mu słyszenie najdelikatniejszych dźwięków, dodatkowo je wzmacniając. Z tego względu komendy mogą być wydawane bardzo cicho, a mimo to koń jest w stanie na nie zareagować.
- Stan psychiczny konia odzwierciedlają ruchy jego uszu. Za pomocą ułożenia uszu koń grozi lub okazuje strach ( wyraźne położenie uszu, skierowanie ich do tyłu), wykazuje zainteresowanie ( ruchliwość we wszystkich kierunkach), przygnębienie albo obojętność (uszy nieruchome, obwisłe).
- Istnieje teoria, że konie odczytują położenie ucha innego konia w taki sam sposób, w jaki ludzie odczytują emocje drugiej osoby na podstawie wyrazu twarzy. Uszy konia wyrażają jego uczucia przyjaźni, irytacji, akceptacji, dominacji i uległości. Dodatkowo sposób ich ustawienia pomaga zrozumieć innym osobnikom w stadzie o czym myśli konkretny koń, ostrzec go przed potencjalnym niebezpieczeństwem.
- W niedawno opublikowanym badaniu naukowcy ze Szkoły Psychologii, kierowanej przez Jennifer Watham z Uniwersytetu Sussex w Brighton w Wielkiej Brytanii dowodzili, że jeden koń poprzez położenie uszu i spojrzenie przekazywał innemu informacje o tym, gdzie znajduje się jedzenie.
- Uszy konia powinny być symetryczne. Jeśli jedno ucho odchyla się na jedną stronę, może to oznaczać problemy neurologiczne, np.: paraliż.
- Koński zmysł słuchu pomaga im również w orientacji w ciemności.
Węch
- Konie posiadają dość dużą jamę nosową, w której znajduje się 1066 genów kodujących receptory węchowe służące do wykrywania różnych zapachów. Dla porównania człowiek posiada 350 takich genów, a szczur lub pies około 300 milionów.
- Kiedy koń za pomocą zmysłu węchu bada nowy obiekt lub otoczenie, gwałtownie wydmuchuje powietrze z nozdrzy przed wzięciem długiego, głębokiego wdechu. Mocny wydech pozwala koniowi oczyścić jamę nosową z wszelkich zalegających zapachów, które mogłyby wpłynąć na nową próbkę powietrza.
- Podczas wdechu duże, elastyczne nozdrza konia rozchylają się tak, aby wciągnąć jak najwięcej powietrza i zintensyfikować jego strumień w drogach nosowych. Pozwala to na większy kontakt między cząsteczkami zapachu a komórkami receptorowymi oraz zapewnia więcej czasu na przetwarzanie zebranych informacji w mózgu.
- Zwiększona ilość powietrza przepływa do jamy nosowej przez bogate w nerwy struktury odpowiedzialne za ogrzewanie, nawilżanie i filtrowanie wdychanego powietrza. Ta funkcja sprawia, że cząsteczki zapachu łatwiej i szybciej wiążą się z receptorami węchowymi, które wysyłają impulsy do mózgu.
- Ponadto konie posiadają narząd womeronasalny (inaczej nazywany narządem Jacobsona) umożliwiający im wyczuwanie feromonów wydzielanych przez osobniki płci przeciwnej i na ich podstawie rozpoznanie statusu seksualnego. Narząd Jacobsona przede wszystkim pomaga ogierom zidentyfikować, kiedy klacz jest ma ruję i jest otwarta na rozmnażanie, kiedy jest poza sezonem rozrodczym i prawdopodobnie odrzuci jego zaloty oraz kiedy w pobliżu znajduje się rywal. Zazwyczaj ogiery badają stan podniecenia seksualnego klaczy obwąchując okolicę nozdrzy, następnie skórę powyżej guza łokciowego, a na koniec okolicę sromu. W zależności od tego, jakie przesłanie niosą hormony płciowe, koń może skorygować swoje zachowania rozrodcze, w tym rozłożenie w czasie cyklu rujowego.
- Czasami podczas wąchania koń podnosi wysoko głowę i unosi górną wargę, odsłaniając zęby i na chwilę przestaje oddychać - jest to tzw.: reakcja Flehmana mająca na celu pobranie jak największej ilości cząsteczek zapachowych oraz przekierowanie zapachu do narządu womeronasalnego. Zazwyczaj reakcja ta wywoływana jest u ogiera przez hormony płciowe klaczy, zapach nowonarodzonego źrebięcia u klaczy albo kontakt z niezwykle dziwnym lub intensywnym nieorganicznym zapachem, takim jak perfumy lub benzyna.
- Receptory w lewym nozdrzu są bezpośrednio połączone z lewą "bańką węchową" znajdującą się w lewym płacie węchowym z przodu mózgowia , a receptory znajdujące się w prawym nozdrzu z prawą "bańką". Dzięki temu konie są w stanie szybko zidentyfikować kierunek, z którego pochodzi zapach.
- Niektóre konie mogą reagować strachem na silne, nieznane zapachy, nie będąc w stanie zidentyfikować ich jako przypisane do przyjaciół lub wrogów.
- Obwąchiwanie pozwala koniom poznać indywidualny zapach innego zwierzęcia albo danego człowieka, co przy kolejnym zetknięciu umożliwia rozpoznanie a następnie odpowiednie zareagowanie.
- Koń jest w stanie zidentyfikować swojego opiekuna z odległości około 30 metrów.
- Po porodzie klacz pielęgnuje językiem swoje źrebię i w ten sposób uczy się jego zapachu, dzięki któremu jest w stanie nawiązać więź emocjonalną ze swoim dzieckiem oraz odróżnić je od innych osobników w stadzie. Tożsamość zapachowa odgrywa tak istotną rolę, że osierocone źrebięta naciera się obornikiem albo potem klaczy mającej stać się matką zastępczą, aby w ten sposób umożliwić jej zaakceptowanie i wytworzenie przywiązania.
- Wiadomości pomiędzy końmi przekazywane są za pomocą woni moczu i kału ( ogier za pomocą moczu zaznacza linię swojego terytorium, klacz poprzez pewne substancje w kale daje znak reproduktorowi, że jest gotowa do stosunku itd)
- Zazwyczaj konie pozostawiają nietknięte pożywienie, którego nie rozpoznają przy pomocy węchu, jako zdatnego do spożycia. Potrafią wykryć zapach suplementów lub leków ukrytych w ich pożywieniu, które dla człowieka nie mają zapachu lub są dobrze zamaskowane innymi zapachami.
- Za pomocą węchu konie są w stanie instynktownie wybierać rośliny lecznicze.
Smak
- Podczas interpretacji zarówno smak, jak i zapach podążają podobnymi ścieżkami sensorycznymi. Kiedy koń wącha lub smakuje nowy obiekt lub osobę, specyficzne komórki receptorowe w jamie nosowej, ustnej i gardle przekazują te informacje bezpośrednio do mózgu w celu interpretacji. Komórki te (węchowe neurony czuciowe) stymulowane są przez zapachy i przekazują informacje z komórek receptorowych zapachu do mózgu. Neurony czuciowe smaku reagują na pokarm lub płyn dostający się do jamy ustnej, aktywują komórki receptorowe na języku i przekazują informacje do mózgu.
- Wiedza na temat zmysłu smaku u koni nie jest zbyt duża, ale uważa się, że jego podstawową funkcją jest dostarczenie informacji żywieniowej oraz uchronienie konia przed toksycznym pożywieniem lub innym niebezpieczeństwem.
- W przeciwieństwie do innych zwierząt konie nie są w stanie zwymiotować spożytego pokarmu, dlatego muszą szczególnie uważać na to, co jedzą. Konie, które zachorowały po zjedzeniu określonego pokarmu unikają go w przyszłości.
- Konie, tak samo jak ludzie, posiadają kubki smakowe (około 25000), których zadaniem jest umożliwienie postrzegania smaku różnych rzeczy. Kubki smakowe u konia umiejscowione są na języku, na podniebieniu miękkim, na dachu jamy ustnej i na tylnej ścianie gardła.
- Końskie kubki smakowe rozróżniają smak gorzki, kwaśny, słodki i słony. Do smaków preferowanych przez konia należy słony (ze względu na wysoki poziom zapotrzebowania na sód) i słodki, a unikają pokarmu gorzkiego i kwaśnego.
- Końskie żołądki wykazują wyjątkową wrażliwość na bakterie, pleśń, algi i śluz, dlatego ich kubki smakowe są wyostrzone na subtelne różnice w zawartości minerałów w wodzie. Konie mogą odmówić jej picia, gdy będzie miała nieznany im smak i zapach. Natomiast chętnie piją wodę z kałuży nawet, jeśli jest błotnista, bowiem ma dla nich naturalny zapach.
- Smak pomaga regulować procesy trawienne, takie jak ich wydzielanie enzymatyczne. Apetyt konia jest determinowany przez bodźce przedżołądkowe, smak, konsystencję i zapach. To, ile koń zje, w dużej mierze zależy od smaku pokarmu.
- Konie używają również swojego zmysłu smaku do selekcji składników odżywczych w swojej diecie. Przykładowo koń, który ma niedobór sodu, będzie poszukiwał słonych pasz.
Dotyk
- Największym narządem dotykowym konia jest cała powierzchnia jego skóry, która przez cały czas podlega ciągłym wpływom otoczenia, odbiera bodźce i przekazuje je układowi nerwowemu.
- Skóra konia wypełniona jest bardzo licznymi zakończeniami nerwowymi, które mogą wyczuć najdrobniejszy dotyk. Wrażliwość ta jest tak wielka, że koń jest w stanie wyczuć, np.: muchę na pojedynczym włosku i wprawić w ruch mięśnie umożliwiające jej strącenie.
- W przypadku koni żyjących na wolności bodźcami najbardziej oddziałującymi na skórę są: temperatura, światło, wiatr, woda, ziemia, rośliny oraz owady.
- Istotnymi bodźcami działającymi na skórę są wahania temperatury powietrza związane z porami dnia oraz porami roku. W warunkach naturalnych te wahania są stałym elementem życia konia. W stajniach temperatura powinna być regulowana w sposób zbliżony do naturalnej.
- Wargi konia oraz wibrysy - włosy czuciowe otaczające oczy i pysk są narządami dotyku porównywanymi z ludzkimi dłońmi. Za ich pomocą może wyczuwać najdrobniejsze przedmioty, ochraniać najwrażliwsze części ciała (np. oczy). Ponadto wibrysy posiadają bogate zaopatrzenie nerwowe, dzięki czemu pozwalają na ocenę odległości między obiektami, a także są zaangażowane w lokalizację wibracji i dźwięków. Pozbawienie konia włosów czuciowych wpływa na jego niepewność otoczenia, brak możliwości odbierania bodźców i ich rozumienia.
- Dotyk odgrywa dla koni ważną rolę społeczną. Kontakt z innymi osobnikami w stadzie nawiązany poprzez codzienne rytuały pielęgnacji, szturchania oraz zabawy wpływa na dobry stan psychiczny, poczucie bezpieczeństwa i szczęścia zwierzęcia. Badania wykazały, że konie mają niższe tętno i częściej przejawiają pozytywne zachowania, kiedy poddają się wzajemnie zabiegom pielęgnacyjnym.