Konie Bawarskie - historia i charakterystyka rasy

Tysiąc lat temu w dolinie niemieckiej rzeki Rottal powstała rasa roboczych koni rottalerów, będących protoplastami współczesnych bawarskich koni gorącokrwistych.

Pochodzenie

Początkowo Rottalery hodowane były głównie w celach dworskich oraz wojskowych, jako konie bojowe wykorzystywane podczas wypraw krzyżowych.

W XVI wieku rozpoczęto systematyczną selekcję i hodowlę przy klasztorach w Hornbach i Worschweiler.

W XVIII wieku zaczęły powstawać państwowe stadniny, podjęto też działania mające na celu uszlachetnianie rasy. W tym celu sprowadzono z Angli ogiery Cleveland oraz normandzkie.

Koniec XIX wieku datuje się, jako początek hodowli współczesnego konia wyścigowego, kiedy to skrzyżowano Rottalery z końmi oldenburskimi.

Od 1960 roku nazwa Rottaler została zastąpiona nazwą bawarski koń gorącokrwisty.

Wygląd i charakter

Konie bawarskie charakteryzuje wyraźnie zaznaczony kłąb, mocny grzbiet i część lędźwiowa kręgosłupa.

Łopatki ułożone są skośnie, klatka piersiowa jest szeroka i głęboka.

Nogi nie są zbyt długie, za to mocno zbudowane i silne.

Głowa jest średniej wielkości, szyja dobrze osadzona.

Wysokość mierzona w kłębie wynosi ok. 163-170 cm. Konie tej rasy najczęściej są gniade, kasztanowe, kare lub siwe.

Konie bawarskie cechuje na ogół spokojne, zrównoważone usposobienie.

Użytkowanie

Konie bawarskie wykazują wyjątkowe zdolności w skokach przez przeszkody, odnoszą sukcesy na arenach międzynarodowych.

Poza tym wykorzystywane są głównie w ujeżdżaniu, rekreacji.

Uczestniczą też w WWKW (Wszechstronnym Konkursie Konia Wierzchowego).